Η τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ για τις εξελίξεις στον κλάδ


Η Υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Τουριστικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ρεθύμνου, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, με αφορμή τη συμμετοχή της στη συζήτηση της θεματικής ενότητας «Ελληνικός πολιτισμός και τουρισμός: Επενδύοντας με στρατηγική στα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας», που διεξήχθη στο πλαίσιο του 21ου Συνεδρίου του Ελληνοαμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι ζημιές που υπέστη ο Ελληνικός Τουρισμός το 2010, υπογραμμίζουν αυτό που ήδη γνωρίζαμε και εδώ και καιρό επισημαίνουμε. Το υφιστάμενο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης έχει φθαρεί. Το Ελληνικό τουριστικό προϊόν χρειάζεται νέα ταυτότητα. Νέο πρόσωπο. Επανατοποθέτηση στην παγκόσμια αγορά. Χρειάζεται να ακολουθήσει μια νέα κατεύθυνση. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει μέχρι τώρα τα προσδοκώμενα βήματα. Ανταποκρίνεται ανεπαρκώς στις νέες ανάγκες. Αναστέλλοντας τις διατάξεις του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό, καθυστερεί τη δημιουργία υποδομών και την προσέλκυση επενδύσεων που θα αναδείκνυαν τις ιδιαιτερότητες κάθε προορισμού. Εισάγοντας την παράδοξη έννοια της απελευθέρωσης υπό όρους, επιβάλλει στην αγορά κρουαζιέρας να λειτουργεί με όρους παρελθόντος και στρέφει τις πλοιοκτήτριες εταιρείες σε πιο ανταγωνιστικούς προορισμούς, όπου δεν ισχύει κανένας θεσμικός περιορισμός.
Η Κυβέρνηση δείχνει να μην έχει αντιληφθεί δύο πολύ σημαντικές παραμέτρους. Πρώτον, την ανάγκη για περισσότερο επαγγελματισμό στη στελέχωση των ηγετικών πόστων σε υπηρεσίες και οργανισμούς με αντικείμενο τον τουρισμό. Δεύτερον, την ανάγκη μιας ευρύτερης κοινωνικής συμφωνίας γύρω από τα ζητήματα του τουρισμού. Από την πλευρά μας, έχουμε προτείνει ένα πλαίσιο καλής πίστης και συνεργασίας προκειμένου να αντιμετωπίζουμε συλλογικά, τα κόμματα, οι κοινωνικοί εταίροι και οι φορείς του τουρισμού τις κρίσεις και τις προκλήσεις. Η Κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν πείθει ότι αντιλαμβάνεται τον τουρισμό στην πραγματική του διάσταση: ως μείζονα εθνική προτεραιότητα».