Γιορτή Σποράς στην Πάρο Τα βουνά της Πάρου μπορούν να ξαναπρασινίσουν

Το Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου, το Tao’s Center και το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας και σας προσκαλούν σε μία γιορτή αναδάσωσης – αναβλάστησης της γης της Πάρου με τη μέθοδο της Φυσικής Καλλιέργειας, το τετραήμερο 28-31 Οκτωβρίου 2010.
Η Γιορτή Σποράς περιλαμβάνει σεμινάρια και πρακτικά εργαστήρια, καθώς και σπορές στο Πάρκο Πάρου, αλλά και σε τοπικές αγροτικές καλλιέργειες. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, και οι εθελοντές για τη σπορά στο Πάρκο ευπρόσδεκτοι. Μπορείτε να συμμετέχετε για 1 ή όλες τις ημέρες.
Η Φυσική Καλλιέργεια είναι μία μέθοδος αναβλάστησης της γης στην οποία δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα και φυτοφάρμακα, δεν γίνεται κατεργασία της γης, ούτε βοτάνισμα ή ζιζανιοκτονία. Ο βασικός στόχος του φυσικού καλλιεργητή είναι να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος και τέλος να επιτύχει την οικονομική του αυτάρκεια.
Η τεχνική σποράς που χρησιμοποιείται μπορεί να εφαρμοστεί εξίσου σε χωράφια και κήπους αλλά ακόμα και για την αναδάσωση, αναβλάστηση μεγάλων άγονων εκτάσεων και ερήμων.
Η τεχνική αυτή συνίσταται στη δημιουργία σβώλων από αργιλόχωμα και από μια μεγάλη ποικιλία εκατό και πλέον είδη σπόρων από οπωροφόρα και δασικά δέντρα, λαχανικά, σιτηρά και φυτά χλωρής λίπανσης. Σπέρνοντας τους σβώλους επιφανειακά στο έδαφος, πριν αρχίσει η περίοδος των βροχών (φθινόπωρο), λύνουμε ταυτόχρονα το πρόβλημα της διάβρωσης του εδάφους, της βελτίωσης της γονιμότητας, των ασθενειών και των προσβολών από έντομα.
Ο Παναγιώτης Μανίκης, υπεύθυνος του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας στην Ελλάδα, θα έρθει με τους συνεργάτες του στην Πάρο στις 28 Οκτωβρίου και με την αφιλοκερδή τους βοήθεια θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια για τη Φυσική καλλιέργεια για το ευρύ κοινό αλλά και για ερασιτέχνες και επαγγελματίες αγρότες, πρακτικά εργαστήρια παραγωγής σβώλων και σπορές στο Tao’s Center και στο Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου.
Τις πρώτες δύο μέρες της εκδήλωσης θα επικεντρωθούμε στη βελτίωση οπωρώνα και στη δημιουργία λαχανόκηπου. Τις δύο επόμενες μέρες θα γίνει πρακτικό εργαστήρι και σπορά σβώλων για την αναδάσωση, αναβλάστηση μίας έκτασης στο Πάρκο Πάρου. Η κατασκευή των σβώλων θα γίνει στο Tao’s Center και η σπορά στο Πάρκο.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και ανάλογα με την προσέλευση και το ειδικό ενδιαφέρον του κόσμου θα γίνονται επεξηγηματικές ομιλίες και προβολές για την Φυσική Καλλιέργεια, και για το πώς αυτή εφαρμόζεται πρακτικά στα αγροκτήματα, τα αμπέλια, τους ελαιώνες, την καλλιεργούμενη αλλά και την ακαλλιέργητη γη. Επίσης, συμμετέχοντες εθελοντές είναι ευπρόσδεκτοι το Σάββατο 30 & Κυριακή 31 Οκτωβρίου για τις φυτεύσεις στο Πάρκο.
Το πρόγραμμα υπόκειται σε αλλαγές ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνήστε:
Τηλ. 22840-28882, 6958 404897




Απάντηση